Mastercourse: Duurzame Economie met ESG (vrijdag 4, 11 en 18 oktober 2024)

 

Een nieuw economisch paradigma wacht

We staan op een kruispunt in de geschiedenis, waar dringende uitdagingen vragen om een frisse kijk op onze wereld – ecologisch, sociaal, economisch en politiek. De conventionele homo-economicus mentaliteit heeft onze verbinding met het grotere doel verduisterd en ons blind gemaakt voor het welzijn van zowel de mensheid als onze planeet. Om de complexe problemen van onze tijd aan te pakken, is een koerswijziging noodzakelijk. Het herontdekken van de menselijke maat en het hervormen van ons begrip van waarde is cruciaal.

 

Herdefiniëren van economie met ESG

Doe mee en navigeer door het nieuwe economische landschap waar financiële belangen samengaan met sociale en ecologische overwegingen. Economie als middel, als een instrument om sociale, ecologische en economische waarde te creëren.

 

 

Ontdek ESG rapportage in een verandering van tijdperk

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en European Sustainability Reporting Standards (ESRS) luiden een nieuw tijdperk van rapportage, sturing en goverance in. Environment, Social en Governance (ESG) factoren moeten ingebed zijn in bedrijfsstrategieën en integraal onderdeel worden van jaarverslagen en de algehele bedrijfscultuur.

 

Jouw impact en beslissing doet er toe

We staan op een tweesprong. Durven we (in de leefwereld) echt wat te betekenen voor de wereld en de ander? Durven we gezamenlijk het huidige economische systeem te herontwerpen op basis van de bredere waarden van Planet, People, Profit? Of laten we de ESG/ duurzaamheids (in de systeemwereld) alleen maar een papieren compliance & greenwash tijger zijn?

 

 

Deze course daagt je uit om een verschil in de ‘echte’ leefwereld te maken

Ontworpen met ‘de glijbaan en de trap’ van Karin de Galan als onderliggend leermodel behandelt deze course alle aspecten van leren met een Body of Knowledge, Skills & Attitude (BOKSA).

 

Jouw voordelen;

 • Je verkrijgt een solide basis van kennis, vaardigheden en houding.
 • Je ontwikkelt en versterkt je visie op duurzame economie en ESG.
 • Je krijgt inzicht hoe je als change-agent/veranderaar beter uit de verf kunt komen om de gehele ESG/duurzaamheidstransitie ‘binnen’ te brengen in jouw organisatie.
 • Je bent in staat om leerruimte te creëren voor het vormgeven van de ESG/duurzaamheidstransitie binnen jouw organisatie.
 • Je ontwikkelt een ruimere kijk op het grotere geheel, waarmee je in staat bent beter samen te werken met collega’s en professionals uit het werkveld.

 

 

Voor wie?

Deze course is bedoeld alle change-agents/veranderaars welke de ESG/duurzaamheidstransitie echt verder willen brengen in hun bedrijf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bestuurders, CSRD programmamanagers, controllers en duurzaamheidsmanagers en - coördinatoren.

 

Verder is deze course ook uitdrukkelijk geschikt voor alle HBO docenten in met name Economie en Bedrijfskundige faculteiten, die educatieve innovatie en onderwijsvernieuwing stimuleren. Docenten raken meer vertrouwd met nieuwe economische concepten en ESG/duurzaamheid. Hierdoor hebben zij meer bagage om ESG/duurzaamheid te verankeren in de verschillende curricula en over te brengen op studenten.

Programma

Dag1 – vrijdag 4 oktober 2024

Veranderende perspectieven: Duurzame Economie

 • introductie en nadere betekenisgeving ‘duurzaamheid’
 • leermodel ‘de glijbaan & de trap’ met Body of Knowledge, Skills & Attitude (BOKSA).
 • duiden van de tijdgeest
 • ‘oude’ en ‘nieuwe’ economische concepten (donuteconomie, K. Raworth; de economie van het gemene goed, Christian Felber; welzijnseconomie, Katherine Trebeck; betekeniseconomie, Kees Klomp; Groene Groei economie, Postgroei economie, Paul Schenderling)
 • workshop: triple bottom line (people, planet, profit)

 

Dag2 - vrijdag 11 oktober 2024

Verschuivende denkwijzen: ESG accounting & reporting

 • introductie CSRD, ESRS.

ESRS 1 en ESRS 2, Environmental topics: E1 tm E5, Social topics: S1 tm S4, Governance topics: G1

 • de fundamenten van ESG;

Waardeketen- en stakeholdersanalyse

Dubbele materialiteitsanalyse

 • External Assurance en Greenwashing - met gastdocent Gijsbert Bruijnes, Senior Manager Audit & Assurance bij BDO

 

 

Dag3 – vrijdag 18 oktober 2024

Master your Impact: Systeemverandering & Transitiemanagement

 • transitietheorie: verhaal – systeem – gedrag
 • denken in systemen, een handleiding en een casus. Met gastdocent Simon Schilt, sociaal ondernemer, systeemdenker en docent' 
 • persoonlijk leiderschap en transformatie;

filosofische workshop

workshop: waardendriehoek (begrip van je eigen ‘ijsberg’)

 

 

Ontmoet jouw deskundige facilitator: Oscar van Voskuilen

Oscar werkt als ESG/duurzaamheid coördinator bij Mokveld Valves en is aldaar verantwoordelijk voor de duurzaamheidstransitie en het ‘implementeren’ van de ESG accounting & reporting. Oscar heeft het executive masterprogramma van de ESG Academy aan de Universiteit van Amsterdam behaald in 2023. Tevens heeft Oscar het certified professional programma organisatieverandering en – ontwikkeling (in 2019) behaald aan de Open Universiteit met docent Thijs Homan. Oscar brengt meer dan 25 jaar ervaring als (business) controller met zich mee en is ook een gekwalificeerde HBO-docent, bedrijfseconomie/ reshaping business education

 

 

 

Praktische informatie

De courses vinden doorgang bij minimaal 8 en maximaal 12 deelnemers. Dit laat ik uiterlijk 2 weken voor de start weten.

 

Data:

dag1; vrijdag 4 oktober 2024 

dag2: vrijdag 11 oktober 2024

dag3; vrijdag 18 oktober 2024

 

Tijdstip: 09.00u – 17.00u

 

Locatie: ZZIIN, Locatie Den Haag Centraal Station

U loopt het centraal station binnen en u kunt de roltrap naast de Bruna en NS Service/ticketcenter nemen naar de 1e etage. U loopt nu het gebouw Stichthage binnen. Hier is de centrale receptie van ZZIIN gevestigd. De receptie verwijst u door naar de juiste etage en vergader/workshopruimte.

 

Prijs: € 995,-- exclusief btw. 

Dit is inclusief koffie, thee, water en drie heerlijke lunches op ’t Plein in Den Haag, evenals drie optionele vrijdagmiddagborrels.

 

Goed om weten

Ik wil de mastercourse graag persoonlijk en ‘klein’ houden. Vandaar minimaal 8 en maximaal 12 deelnemers.

Bij 10 aanmeldingen ben ik zelf zakelijk gezien tevreden en blijft een normale verdienste voor mij over voor al mijn ontwikkeling-, voorbereiding-, uitvoering- en organisatietijd.

Om meervoudige waarde te creëren wil ik bij 10 aanmeldingen ook twee ‘wild-cards’ weggeven voor deze mastercourse. Deze twee ‘wild-cards’ zijn speciaal bedoeld voor twee intrinsiek gemotiveerde (oud)studenten van mij (of eventueel ook (oud)studenten op referentie van andere scholen). Zo sponsor je bij deelname ook nog iemand voor wie de cursus niet zo makkelijk te betalen is.

Permanente Educatie (PE)

Registeraccountants en - controllers zijn zelf verantwoordelijk voor het bijhouden van hun vakkennis en kunnen hiervoor een eigen portfolio bijhouden. Deze mastercourse is zowel door NBA (Nederlandse Beroepsorganisatie Accountants) als door VRC (Vereniging Register Controllers) als PE-punten waardig beschouwd.

 

Annuleringsvoorwaarden

Tot twee weken van te voren (tot vrijdag 20/9) kan de course nog kosteloos geannuleerd worden. Daarna niet meer. 

 

 

Ondersteunend lesmateriaal:

- Een uitgebreide syllabus (pdf) met diverse boeiende artikelen, blogs en video-inhoud.

- fysiek boek “Er is leven na de groei” door Paul Schenderling (dag1)

- fysiek boek "Duurzaamheidsverslaggeving" door Ferdy van Beest en Ruud Vergoossen (dag2)

- fysiek boek “Denken in systemen” door Donella Meadows (dag3)

 

Master your Impact

Inschrijven;

Verrijk je expertise in duurzame economie en ESG/duurzaamheid. Vergroot je impact en maak een verschil.

Reserveer nu je plek door een e-mail te sturen aan Oscar op: oscar@masteryourimpact.nl of door het contactformulier in te vullen op www.masteryourimpact.nl

Voor meer informatie en vragen is Oscar te bereiken op; 06-41259887.

 

Download Brochure;

 

"Het meemaken van een verandering van tijdperk is een unicum dat slechts weinig generaties is gegeven" - Jan Rotmans